3. října 2012

Marinované portobello s polentou

Tip na jednoduchý oběd či večeři. Jediné s čím je třeba počítat dopředu je marinování portobella, samotné jídlo je pak hotové během několika málo minut. Pro dvě osoby (polenty je trochu víc).


Ingredience:
dva větší klobouky houby portobello
půl hrnku olivového oleje
čtvrt hrnku balzamikového octa
2 lžíce javorového či agáve sirupu
dva rozdrcené stroužky česneku
Polenta:
1 hrnek kukuřičné kaše
2 hrnky zeleninového vývaru či voda + dobrý bujón (sypký Alnatura)
půl hrnku rostlinné smetany
1/3 hrnku lahůdkového droždí (tebi) - nikoli klasické droždí!
1 lžíce nadrceného čerstvého tymiánu
1 lžíce nadrceného čerstvého oregana
čerstvé bylinky dle chuti (pažitka, petržel ...)


Postup:
Klobouky očistěte, ingredience na marinádu smíchejte a nalijte do sáčku či krabičky. Vložte houby, promněte a dejte marinovat do lednice. Teoreticky by mohlo stačit marinovat houby cca hodinu, ale čím déle, tím lépe - já klobouky nakládám obvykle den před přípravou jídla.
Když jsou houby ochucené, opečte je z obou stran na grilu či na pánvi - z každé strany pár minut. Pokud jsou klobouky větší a tlustší, doporučuji přikrýt pánev pokličkou a krátce je podusit.
Na polentu přiveďte vývar či vodu s bujónem k varu a poté pomalu za neustálého míchání přisypávejte polentu - nesmí se udělat hrudky. Krátce povařte do zhoustnutí, poté vlijte smetanu, přisypte droždí a bylinky. Obvykle se trochu liší různé druhy a značky polenty, pokud je vaše příliš hustá, nařeďte ji do požadované konzistence rostlinným mlékem.

Pin It Now!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Vynikající a rychlá večeře. Děkuji za recept!

Mageo řekl(a)...

Když marinovat přes noc, tak to do zítřka vydržím. Ale sliny mi tečou už teď.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...