25. června 2012

Palačinky s Tofu Tvarohem a Jahodami

Palačinky s tofutvarohem nebo (vezmeme-li si příklad z američanů a jejich Tofurkey) tofurohem (jak vtipné...) a jahodovou omáčkou. Palačinky smažím na teflonové pánvi, pokud máte nějakou s přilnavějším povrchem a pokud si nejste v obracení palačinek příliš jistí, nechte připravené těsto co nejdéle odpočinout v lednici (klidně přes noc). Před přípravou nařeďte vodou do tekutější konzistence. Pokud připravujete palačinky na slano, vynechte sladidlo a pudingový prášek.
Na krém doporučuji sehnat opravdu BIO tofu natural od Sunfoodu. Nejde ani tak o to, že je bio, ale dle mého názoru má ze všech natural tofu, která jsem ochutnala, nejlepší (nejvíce neutrální a nejméně sojovou) chuť.
Recept asi na 5-8 palačinek a odpovídající množství tofu tvarohu.

Ingredience:
Palačinky:
1 hrnek sojového či jiného rostlinného mléka
1 hrnek hladké nebo polohrubé mouky
1 lžíce vanilkového pudingového prášku (není nutný)
1/4 hrnku rozpuštěného rostl. tuku (Alsanu)
špetka soli
1-2 lžíce cukru, javorového či agáve sirupu (není nutný)
Tofu tvaroh:
1/2 hrnku nesolených nepražených kešu oříšku, nejméně na dvě hodiny, ale ideálně přes noc namočených do vody
1 balení tofu natural (Sunfood Bio)
šťáva z 1 většího citronu
šťáva z 1 větší limetky
1 lžíce neutrálně chutnajícího oleje (např. kokosový rafinovaný)
cca 5 vrchovatých lžic ztuhlého kokosového mléka (Albert) či ovesné (Oatly) smetany
1 vanilkový cukr nebo dvě lžíce agave sirupu
Jahody, borůvky, maliny nebo jiné ovoce


Postup:
Všechny ingredience na palačinky smíchejte v míse, lehce prošlehejte metličkou a dejte odpočinout do lednice. Na středním plameni dobře rozehřejte pánev a na oleji, rostlinném tuku či teflonu smažte palačinky. Já mám radši, když okraje nejsou "papírové" a nelámou se, takže dělám palačinky spíš silnější. Skládejte na talíř a pakliže nechcete podávat ihned, přikryjte alobalem a dejte do mírně vyhřáté trouby.
Všechny ingredience na tofu tvaroh rozmixujte v mixéru, dokud tofu není rozmixované úplně do hladka. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte smetanu. Vanilkový cukr přidávejte po troškách, každému vyhovuje jiná sladkost. Naopak doporučuji nešetřit s citronovu a limetkovou šťávou, lehká nakyslost je klíčová. Před vymačkáním citrusů můžete ostrouhat jejich kůru a do krému ji přidat. Krém před podáváním nechte odpočinout v lednici.
Jahody nebo jiné ovoce lehce pocukrujte a po chvíli dobře rozmačkejte vidličkou (pár kusů můžete nechat v celku či nakrájet na plátky).

Doprostřed každé palačinky dejte 2-3 lžíce krému a na něj navrstvěte jahody. Zaviňte, ozdobte dalším krémem, přelijte jahodovou omáčkou a posypte citrusovou kůrou.


Pin It Now!

2 komentáře:

Taj řekl(a)...

To vypadá úžasně!
Já jsem nedávno dělala palačinky z vanilkového-sójového mléka a chutnaly taky dobře. Bohužel ale neumím udělat hezké kulaté palačinky xD.

Anonymní řekl(a)...

Dělala jsem tento tofu krém a byl opravdu moc dobrý :-) Všem doma chutnalo :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...