9. září 2011

Tiramisu

Je mi jasny, ze prilozena fotka asi moc lidi o vyjimecnosti tohoto dezertu nepresvedci (snad ji brzy prefotim, chystam se tenhle dezert delat casto ;). Nicmene nenechte se zmast a jdete udelat tohle tiramisu! Pokud bych mela sestavit seznam peti NEJ vegan dezertu, co jsem kdy udelala, tenhle by byl urcite mezi nimi. Seznam ingredienci se muze zdat trochu narocnejsi (mela bych se nad sebou zamyslet, kdyz uz vsechno doma mam?), ale doporucuju zainvestovat.
Recept z, mnou stale oblibenejsiho, nemeckeho blogu Seitan is my motor.

Ingredience:
Testo:
3 lzice cizrnove mouky (sezenete v bioobchodech nebo v obchodech s arabskymi potravinami. Zkousela jsem nahradit sojovou moukou, slo to, ale s cizrnovou je to lepsi)
150 ml horke vody
150 gr (3/4 hrnku) cukru
2 lzice oleje
100 gr (3/4 hrnku + 1 lzice) polohrube mouky
2 lzicky prasku do peciva
50 gr (6 lzic) kukuricneho skrobu
Krem:
625 gr bileho sojoveho jogurtu (doporucuju bily Provamel, jednoznacne nej, k sehnani napr. v bioobchodech v Belehradske ci na Hajich)
200 gr kesu orechu natural
3 lzice polohrube mouky
150 gr (1 a 1/4 hrnku) cukru moucka
110 gr (1/2 hrnku) rozpusteneho vychladleho kokosoveho oleje
trochu citronove stavy
Ostatni:
1 hrnek vychladle cersve udelane dobre kavy
4 lzice Amaretta (dobre sezenete napr. v obchode Vom Fass na Belehradske, kde maji take vynikajici oriskovy liker, ale o tom priste...)
cca 2 lzice holandskeho kakaa

Postup:
Troubu predehrejte na 200°C. Formu na peceni, velkou cca 18x28 cm (ja pouzila ovalnou obdobne velikosti), vylozte pecicim papirem. V mise vyslehejte cizrnovou mouku s horkou vodou. Pridejte cukr a olej a slehejte. Pridejte mouku, prasek do peciva a kukuricny skrob, ktere jste predtim lehce promichali v jine nadobe. Prelijte do formy a pecte cca 15 minut (ja pekla o neco dele, ale od cca 12te minuty radsi testo kontrolujte, aby se nespalilo, pote udelejte test spejli). Vyndejte z trouby a nechte asi pul hodiny chladnout ve forme, pote prendejte na rost a nechte uplne vychladnout.
V mixeru dobre rozmixujte jogurt, kesu a citronovou stavu. Pote pridejte ostatni ingredience na krem a rozmixujte do hladka. Dejte do lednice.
Vychladnute testo podelne rozzriznete na dva stejne platy. Jeden vlozte do formy, ve ktere jste testo pekli. Kavu smichejte s alkoholem a pulku teto smesi opatrne nalijte na plat tak, aby se co nejvice nacucal. Pres to prelijte pulku kremu z lednice. Pokud mate smes hodne tekutou, muzete formu takto ulozit na par hodin do lednice, aby krem trochu ztuhl, ale muzete take ihned pokracovat dal. Do formy vlozte druhy plat testa, opet prelijte kavou a zbyvajicim kremem. Navrch presijte kakao. Nechte dobre ztuhnout v lednici minimalne pres noc (a klidne jeste dele). Tiramisu skladovane v chladu vydrzi dobre nejmene tri dny.

Tiramisu spolu s kynutým švestkovým koláčem na veganských hodech


Pin It Now!

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jeeee konecne vegan tiramisu..
-ella-
taky te (a doma) zdravim...

Anonymní řekl(a)...

Hell yeah! Tohle je teda neco..

Btw. Udelali jsme vam zase reklamu u nas ve videokucharce: http://www.youtube.com/user/veganskakucharka

Nechtela bys s nama natocit nejaky dil?

Pupa řekl(a)...

hele nekdy klidne, treba az se mi tak za dva-tri mesice snad trochu ustali ziti :)

Anonymní řekl(a)...

Tak uz? :-)

joggerka řekl(a)...

fotka vypadá skvěle (nebo to už je ta přefocená?). Zatím jsem na takovéto výtvory neměla odvahu (zatím zůstávám u perníků, muffinů atd.) Ale podle tohoto receptu možná zabrousím i do vyšší pekařské školy.

Anonymní řekl(a)...

Jdu do toho. Moc díky za recept, zítra jdu nakoupit a jde se péct tiramisu, mňam :)

Helaovečka řekl(a)...

Není mi jasné co s tou moukou v krému, ta se tam přeci nedává syrová?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...