5. července 2010

Wacky Cake & Jahodovy Krem

Ac se to dle cetnosti prispevku nemusi zdat, jsem ziva a zdrava. Nicmene presun zpet do cr byl vycerpavajici, vedro je ubijejici, takze jsem i pres drivejsi teseni se na kuchyni zatim nic moc nevarila. A pokud ano, nebyla jsem s vysledkem zrovna dvakrat spokojena. Tak alespon tip na velmi jednoduchy a presto velmi dobry cokoladovy dort a jahodovy krem, vhodny napr. jako napln do dortu.

Wacky cake
Udajne vznikl za WWII, kdyz byl nedostatek vajec, mleka a masla a je tak vlastne mimodek vegansky. Idealni, kdyz doma nemate temer nic, pouze zakladni suroviny na peceni. Presto je vsak prekvapive dobry, prijemne vlhky, ale stejne nadychany a nedroli se. Je tudiz vhodny jak na cupcakes, tak i na velky dort. Zkousela jsem jenom cupcakes, ale dle mnozstvi testa bych dort doporucila delat z dvojite davky (idealne pecte kazdou cast zvlast).

Ingredience:
1 a pul hrnku polohrube mouky
3 vrchovate lzice holandskeho kakaa
1 lzicka pecici sody
3/4 - 1 hrnek bileho nebo hnedeho cukru
1/3 lzicka soli
5 lzic oleje
1 lzice vinneho octa (prip. jablecneho)
1 lzicka vanilkoveho extraktu nebo cast cukru nahradte vanilkovym cukrem (dala jsem 2 vanilkove cukry)
1 hrnek studene vody (muzete nahradit sojovym mlekem, ale recept funguje perfektne i s vodou)
do vody muzete pridat 1/2 lzicky instantni kavy, nebude citit, jen zvyrazni chut cokolady

Postup:
Troubu predehrejte na 180°C. Formu, kterou pouzivate vymazte tukem a vysypte moukou (asi to neni nutne, ale jistota je jistota ;). Do vetsi misy prosijte mouku, kakao, pecici sodu, pridejte cukr a sul a dobre zamichejte. Ve smesi udelejte tri diry, do jedne nalijte olej, do druhe ocet a do posledni vanilkovy extratkt. To cele prelijte studenou vodou (kavou) a michejte, dokud v teste nejsou zadne zmolky. Nalijte do formy a pecte - jak dlouho zalezi na forme, kterou pouzivate. Cupcakes asi 20-25 minut, dort neco pres pul hodiny (udelejte test spejli).
Recept je velmi variabilni, muzete pridavat temer cokoliv chcete, ja testo prolozila platky bananu. Muzete pridat jine ovoce, orechy, nasekanou cokoladu, vice kavy, dochutit extrakty, rumem ... Podavejte jen tak nebo napr. s cokoladovou polevou, kremem, sojovou slehackou, zmrzlinou, ovocem, marmeladou... Proste s tim delejte cokoliv vas napadne.

Wacky cupcakes s platky bananu, ozdobene jednoduchym maslovym kremem (margarin uslehany s cukrem a rumovym extraktem), prelity omackou z rozvarenych jahod s cukrem.
(vypada to trochu jako pitva vetrelce)


Jahodovy krem
Krem z cerstvych jahod, vhodny napr. jako napln do dortu. Barva Krank.
Muzete pouzit temer jakekoliv jine mekke ovoce, pokud ma pecicky (napr. maliny), propasirujte kasi pres sitko.

Ingredience:
500 gr jahod (muzou byt i mrazene ci kompot)
1 vanilkovy puding v prasku
cca 120 gr margarinu
cukr moucka dle chuti
3/4 balicku extra firm Silken Tofu + trocha citronove stavy

Postup:
Jahody (ci jine ovoce) rozmixujte na kasi. Vmichejte pudingovy prasek a na strednim ohni zahrivejte, dokud smes nepobublava. Nechte jeste asi minutu varit, pote sundejte z ohne, prikryjte papirem na peceni, aby se neudelal skraloup a nechte vychladnout. Vyndejte si take margarin a nechte ho pri pokojove teplote (mel by mit stejnou teplotu, jako puding). Margarin zacnete spolecne s cukrem slehat slehacem, asi po trech minutach zacnete po lzicich zaslehavat vychladly puding. Pokud je krem malo sladky, pridejte cukr. Krem muzete nechat takto, pripadne pridat vice margarinu nebo jeste zaslehat Silken Tofu (s citronem). To musite pred pridanim rozmixovat uplne na hladko, mozna by slo pouzit i klasicke tofu s trochou oleje, pokud se vam podari rozmixovat ho uplne do hladka. Krem muzete pripravit take jen s tofu (klidne cely balicek a vic), bez margarinu (pak ale asi krem nebude uplne vhodny pod potahovaci hmotu). Krem pak bude vice "tvarohovy". Postup: pote, co puding vychladne pomalu pridavejte rozmixovane silken tofu s citronem a cukr, postupne ochutnavejte, jestli tofu neni sojove citit.
Pokud krem delate s margarinem a srazi se vam, staci smes trochu nahrat na plotynce, hned co se po krajich zacne krem (maslo) rozpoustet sejmete z ohne a proslehavejte slehacem (cca 5 minut).


Krem jsem pouzila do vanilkoveho dortu, ale prilis me nenadchl (ani krem ani dort celkove). Krem ovsem hlavne proto, ze nemam rada rozmixovane jahody, takze myslim, ze nekomu, kdo s tim nema problem, by mel chutnat (ja priste zkusim jine ovoce). A dort? Zkousela jsem nove testo, ktere se ukazalo byt spise babovkove nez nadychane dortove a taky slehaci sojovou slehacku Soyatoo, ktera ma, necekane ;o), sojovou chut. Je sice lepsi (mene sojova) nez slehacka Granovita, ale i tak zadna slava. Resp. neni spatna, ale lidem zvyklym na "kravskou" slehacku bych ji jako ukazku veganskeho dezertu nepodavala.

Tot zatim vse, tak zase za mesic! (ba ne, zkusim to tentokrat driv .).

Pin It Now!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pudingový prášek máte nějaký speciální?

Anonymní řekl(a)...

Pudingový prášek máte nějaký speciální?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...