14. října 2008

Svestkovy Kolac

Asi trochu pozde, ale pokud jeste sezenete svestky (nebo mate v zasobe boruvky) rozhodne nevahejte! Vyborny, stoletim provereny recept na kynuty ovocny kolac.
Na jeden klasicky velky plech.

Ingredience:
Kolac:
1/2 kg polohrube mouky
3 vrchovate lzice (plnotucne) sojove ci cizrnove mouky
1 lzice lahudkoveho drozdi (neni nutna)
100gr rostlinneho tuku (idealne Alsan bio)
1 pytlicek suseneho drozdi (nebo 4 dkg "normalniho" drozdi - je ale treba udelat kvasek)
85 gr cukru + 1 pytlicek vanilkoveho cukru
1/4 litru sojoveho ci jineho rostlinneho mleka


Asi 1 kg vypeckovanych svestek, rozkrajenych na ctvrtky
Drobenka:
8 dkg hrube mouky
6 dkg cukru krupice
6 dkg rostlinneho tuku (Alsan)

Postup:
Ve velke mise smichame drozdi, cukry, mouky a sul. Rostlinny tuk rozpustime a nalijeme do nej mleko. Pockame, dokud smes nevychladne cca na teplotu lidskeho tela (sahnete prstem, nesmi to byt horke, ale ani studene!) a pote ji vlijeme do sypkych ingredienci. Dobre promisime, vytvorime testo (pokud je prilis lepive, pridavame a zadelavame po troskach dalsi mouku) a to potom jeste chvilku hneteme na vale (dulezite!). Na teplem miste nechame kynout minimalne hodinu (prip. muzeme nechat kynout pres noc v lednici). Pokud pouzivate kvasnice rozdrobte drozdi do misy, posypte casti cukru a michejte, dokud se drozdi nerozpusti na kasicku. Zalijte trochou vlazneho (nikoliv horkeho!!!) soj. mleka, zamichejte a popraste moukou. Nechte na teplem miste asi 15 minut, pote primichejte ostatni ingredience (opet - rozpusteny margarin nesmi byt horky!)
Vsechny ingredience na drobenku smichame v misce, propracujeme rukama a dame chladnout do lednice (pripadne na delsi dobu do mrazaku).
Testo rozvalime na vymazany, nebo pecicim papirem vylozeny plech (snazte se mit testo spise tenci, kolem 5mm, stejne tak kraje by nemely byt prilis tluste, kolac hodne nabyde), vyskladame na nej ovoce a posypeme drobenkou. Peceme na 180°C v predem vyhrate troube asi 40-50 minut (mozna i dele, z polovicni davky se kolac pece pul hodiny), vyndame ihned jak kraje zacnou hnednout a jeste teple kraje potirame rumem.

Pin It Now!

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

koláček vypádá báječně!!!! jistě chutnal nejenom micince!!

Anonymní řekl(a)...

oooooooooooooooo, JAK CHUTNEEEEEEEE

tereza řekl(a)...

skvělá fotka :)

Anonymní řekl(a)...

vypada to jak z polystyrenu...

Anonymní řekl(a)...

je vyborný! doteď jsem dělala kynuté těsto vždy řidší (lité), toto se lépe propíká a nehrozí "brousek", díky za recept!

Mademoiselle Isabelle řekl(a)...

Pekla jsem ho už dvakrát, s tím, že jsem použila obyč rostlinný olej místo ztuženého rostlinného oleje :)
Je skvělý, pochvaloval si ho i můj brácha, který často protě mému vaření a pečení remcá :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...